Over mij
Ik ben Ellen van der Kooij en ik werk ruim 25 jaar als psychomotorisch therapeut in de GGZ, zowel in instellingen voor (klinische) psychotherapie als ambulante behandeling, individueel en met groepen. In Praktijk Stress en Trauma bied ik therapie en trainingen aan, ik geef ook presentaties en workshops. Mijn specialisatie ligt op het terrein van stressmanagement, traumabehandeling en verwerking van lichaamsgeoriënteerde problematiek.
Mijn opleiding Bewegingswetenschappen (voorheen: interfaculteit Geneeskunde en Psychologie) volgde ik aan de Vrije Universiteit, specialisatie psychomotorische therapie (PMT).
Als psychomotorisch therapeut ben ik extra opgeleid in ontspanningsmethodes, zoals ademhaling, spierontspanning, meditatie, autogene training. Maar ook ben ik gewend te werken met beweging en lichaamshouding, zintuigen, met materialen en symbolen. Oefeningen zijn soms afgeleid van spel, dans, vechtsport etc. en altijd afgestemd op de cliënt en diens thema’s.
Ik heb veel gewerkt in instellingen volgens principes van directieve therapie, stressmanagement, groepsdynamica en mentalisation-based treatment (MBT).
Op het gebied van behandeling van trauma’s en hechtingsproblematiek volgde ik extra scholing bij het RINO, Transact en ik ben 5 jaar in opleiding geweest bij het Institute for Sensorimotor Psychotherapy. Sensorimotor psychotherapy is een in Amerika door Pat Ogden ontwikkelde lichaamsgerichte psychotherapie, die direct met lichamelijke aspecten van trauma’s werkt. Het biedt een veelbelovende aanvulling/alternatief ten opzichte van gangbare technieken zoals EMDR. De laatste 10 jaar werk ik met deze techniek en mijn ervaring is dat cliënten meer controle ervaren en leren in het hier en nu te blijven ipv hun gevoel uit te zetten/ te dissociëren.
“Ik vind gelijkwaardigheid en ruimte ervaren belangrijk, naast humor en vindingrijk zijn”
Gedurende 7 jaar heb ik verwerkingsprogramma’s aangeboden bij de Brandwondenstichting en ook enkele andere patientenverenigingen (Stichting Eigen Gezicht, Alopecia Areata). Deze programma’s waren gericht op het leren omgaan met een littekens, een veranderd uiterlijk, onzekerheid en schaamte.
Bij Bofit, een bedrijf voor burn-out en stressmanagement heb ik gewerkt via individuele coachingstrajecten aan psychisch en medisch herstel. Hierdoor werd arbeidsre-integratie weer mogelijk. Hierbij was vaak sprake van samenwerking met UWV, werkgever en bedrijfsarts.
Op de afdeling Persoonlijkheid en Trauma van St. De Jutters en op de afdeling Complex Trauma van GGZ InGeest heb ik in mijn expertise wat betreft traumabehandelingen en Mentalization Based Treatment (MBT) verder uitgebreid. In 2017 werkte ik mee aan een programma voor jongeren met genderproblematiek.
Momenteel werk ik bij ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum in Amsterdam/Diemen, ik behandel daar onder andere vluchtelingen/asielzoekers en geuniformeerd personeel, zoals politieagenten, met PTSS.
Freelance voer ik behandelingen uit via Care to Change in Amsterdam.
Partners
Ik werk samen met Care to Change